Вчера беше график, днес - логистични съображения. За втори пореден ден

...
Вчера беше график, днес - логистични съображения. За втори пореден ден
Коментари Харесай

Вчера график, днес логистика, или пък имунитета на Борисов. ГЕРБ пак отложи лидерската среща

Вчера беше " график ", през днешния ден - " логистични съображения ". За втори следващ ден от ГЕРБ отсрочват така наречен лидерска среща, за каквито седмични се бяха разбрали с ПП-ДБ предишния вторник.

Новината още веднъж пристигна от съпредседателя на " Демократична България " Христо Иванов - на фона на изказването на Бойко Борисов, че дава непринудено имунитета си.

Освен " логистичните съображения " Иванов не уточни с какъв претекст от ГЕРБ са отсрочили диалога. Подчерта единствено за следващ път, че тези срещи са значими, като прикани такава въпреки всичко да се случи. Според обществената сделка, която поеха от ГЕРБ и " Продължаваме промяната-Демократична България ", въпросният " лидерски съвет " би трябвало да обрисува общите законодателни решения в Народното събрание и политиките на Министерския съвет, да разисква кадровите назначения.

В него трябваше да вземат участие и ротационните министър председатели Николай Денков (ПП) и Мария Габриел (ГЕРБ). На процедура досега се е провел единствено един - предходната седмица - от който Борисов се изрече с неодобрение, че било по-добре да не се е състоял.

По информация на Клуб Z диалог сред представители на ГЕРБ и ПП-ДБ през днешния ден въпреки всичко е имало. А мотивът: имунитетът на Борисов, тъй като в дневния ред на Народното събрание за седмицата бе включен планът за решение на Българска социалистическа партия, с който залата да гласоподава за или срещу свалянето на отбраната от наказателно преследване на водача на ГЕРБ.

На въпросната среща от обединяването са дали поръчка пред партията на Борисов, че стигне ли се до гласоподаване, депутатите му ще гласоподават по съвест. Т.е. няма да има " партийна заръка " да се пази имунитетът на Борисов и през днешния ден.

Това е и повода Борисов да разгласи във второто си изказване пред публицисти в Народното събрание за деня, че самичък е решил да се откаже от отбраната си като депутат. След като в първото такова съобщи, че... няма да се откаже. Но също по този начин - и да анулира лидерската среща.

Така на процедура точката за гласуването, която левиицата за следващ път пробва да прокара като контраст на основаната комисия за имунитетите, отпада.

Заявката на ПП-ДБ, че няма да брани Борисов от гонене се видя още през вчерашния ден, когато първото съвещание на въпросната комисия се провали. Причината - членовете й не можаха да се схванат за това имат или нямат кворум. Според решението за основаването на комисията, тя би трябвало да се състои от 12 души - по двама от всяка парламентарна група, само че на процедура са 8, откакто социалистите и " ИТН " отхвърлиха присъединяване.

Така през вчерашния ден зам.-председателят на Народно събрание Никола Минчев (ПП) и председателстващият съвещанието Хамид Хамид (ДПС) влязоха в спор има или няма кворум за осъществяване на съвещание, като първият поддържаше тезата, че кворум има, вторият - че няма.

Въпросната комисия бе основана, откакто воюващият с властта Иван Гешев, в качеството му на основен прокурор (вече бивш), внесе плеяда от претенции за събаряне на имунитетите на депутати от ГЕРБ и ПП-ДБ. Сред лицата, с изключение на Борисов, бе и съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков. Мнозинството реши, че преди да се пристъпи към решение на залата по всяко самостоятелно искане, нарочната комисия ще прегледа постъпилите от прокуратурата данни. В случая с Борисов - към 600 страници по така наречен Барселонагейт. 

Фактически обаче, в случай че ще се ползва трактовката на Движение за права и свободи, тази комисия в никакъв случай няма да проработи.

Междувременно Кирил Петков самичък се отхвърли от своя имунитет.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР